De papegaai als huisdier

Papegaaien in Nederland

De papegaai is een populair huisdier in o.a. Nederland mede dankzij hun intelligentie en het imiteren van de mensen en zingen/fluiten. Waar de meeste mensen geen rekening mee houden is dat papegaaien zo’n 40 tot wel 80 jaar oud kunnen worden! De kans is dus ook groot dat ze u kunnen overleven! Schrikt u hierdoor af? Kies dan voor een parkiet, deze kunnen namelijk zo’n 20 jaar worden en zijn ook ontzettend leuk en gezellig!

De populairste papegaaien

Er zijn verschillende soorten en maten papegaaien die u als huisdier kunt gebruiken. Wij bespreken nu in het kort welke drie papegaaien het meest populair en gemakkelijk zijn als huisdier.

De roodstaartpapegaai, de amazonepapegaai en de parkiet zijn de drie populairste papegaaien als het gaat om populariteit.
De roodstaartpapegaai is de meest geliefde soort en tevens één van de bekendste. Waarom is dit soort nu zo goed om als huisdier te houden? Dit komt voornamelijk door de intelligentie van de roodstaartpapegaai die wel meer dan 1000 woorden kan leren.

De Amazonepapegaai zijn groot, overwegend groen een erg aanhankelijk en hierdoor erg geschikt als huisdier.

Daarnaast een opvallende derde namelijk de parkiet. De parkiet is ook een papegaai soort en zijn erg klein en enorm kleurrijk. U zult ze zien in een heleboel verschillende kleuren. De parkiet is over het algemeen niet agressief en kan soms ook enkele woorden napraten zoals de eigen naam.

Papegaai benodigdheden

Om een papegaai goed te kunnen verzorgen is het belangrijk de juiste papegaai benodigdheden in huis te halen.
– Kooien

– Parkieten speelgoed

– Voer- en drinkbakken

– Vrijzitten en speelstandaards

Papegaaienvoer

De kromsnavels, ook wel papegaaien en parkieten genoemd, hebben elk hun eigen dieet. De dieren kunnen ziek worden door verkeerde voeding en dit wilt u uiteraard voorkomen. Toch zijn de meeste papegaaiachtigen zaadeters. In het wild eten de vogels erg gevarieerd zoals halfrijpe en verse zaden, fruit, groenten, granen en soms insecten.

Het is belangrijk dat de gehouden papegaai dus ook goede, gevarieerde voeding krijgt. Denk hierbij aan de helft korrelvoer en daarbij fruit, zaden, noten en groenten. De roots van deze dieren liggen in het wild waar ze ongeveer hetzelfde voedingspatroon hebben vandaar dat het belangrijk is een groot gedeelte te handhaven.

Laat uw papegaai ook moeite doen om voedsel te kunnen verorberen. Denk aan de voeding op verschillende plaatsen te leggen in de kooi (hoog en laag). Een papegaai heeft ongeveer 10% van zijn lichaamsgewicht nodig aan voedsel.

Populairste vogelnamen

Een leuk onderdeel van een huisdier is het uitkiezen van de naam. Aan het begin van het jaar worden de populairste vogelnamen van het voorgaande jaar bekend gemaakt. Staat uw vogel ertussen? Of ziet u hier een leuke naam tussen staan?

  1. Coco
  2. Chica
  3. ROcky
  4. Charlie
  5. Lorre
  6. Kiki
  7. Rani
  8. Akira
  9. Balou
  10. Al Capone


Daarnaast worden er elk jaar ook bijzondere (nieuwe) namen uitgekozen. In 2017 zijn er veel vogels vernoemd naar Tweety, Gizmo, Dora en Elmo.

Top 3 papegaai en parkieten speeltjes

Wilt u uw papegaai of parkiet in huis vermaken of uitdagen door middel van speelgoed? Hieronder ziet u de top 3 speelgoed voor papegaaien en parkieten.

Wij hebben de leukste 3 speeltjes op en rijtje gezet:
– Gevlochten speelbal: De gevlochten speelbal is razend populair bij gevogelte. Met deze speelbal vermaken ze zich wel!

– Schommel: Gevogelte vindt het heerlijk om lekker op de schommel te zitten. Er zijn verschillende soorten schommels denk aan standaard schommels maar er bestaan ook schommels met belletjes.

– Belletjes: Een belletje is ontzettend populair bij gevogelte vanwege het geluid. De papegaaien en parkieten tikken heel veel tegen het belletje en kunnen zich hier heel lang mee vermaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *