De kat als huisdier

Neem jij binnenkort een kat als huisdier? Lees dan snel ons nieuwe blog door.

Katten in Nederland

Gezinnen in de stad hebben vaker een kat dan gezinnen buiten de stad juist vaker een hond. Dit komt o.a. doordat de ruimte buiten de stad groter is en hierdoor meer geschikt voor honden. Katten hoeven niet te worden uitgelaten. Het aantal katten in Nederland wordt geschat op 2,6 miljoen. De kat is een populairder huisdier dan de hond.

De populairste katten

De populairste kat is de Perzische kat ook wel Pers genoemd. Deze Pers kat is al sinds 1871 de populairste kat ter wereld! De Perzische kat bestaat uit maar liefst 20 verschillende (erkende) kleuren. Dit ras heeft een dikke vacht en een kort lichaam met stevige poten. De Pers staat bekend om een kalm, lieftallig en relaxt karakter. Het ras de Maine Coon volgt de Pers kat op de tweede plaats als populairste kat. De Maine Coon heeft een lange en dikke vacht en een volle staart. Omdat dit ras op een wasbeer lijkt heeft deze kat de naam Maine Coon gekregen (coon vertaald is wasbeer). Dit ras is zeer actief en werden vroeger gebruikt om de ratten populatie tegen te gaan op de boerderijen in Maine. Vandaar dat uw Maine Coon kat altijd met ratten thuis komt! Maar pas op voor de zwarte kat ­čśë

Katten benodigdheden

Om een kat goed te kunnen verzorgen is het belangrijk de juiste katten benodigdheden in huis te halen.
– Krabpaal
– Kattenbak
– Voer- en waterbakken
– Kattenluik (indien noodzakelijk)

Een kat is zeer lastig (ofwel niet) af te richten, zeker als deze naar buiten gaan.

Kattenvoer

Er zijn verschillende soorten voedingsmethoden voor de katten net als bij honden. Net als de hond heeft elk kattenras voedsel nodig dat voldoet aan de natuurlijke behoeften van de kat. Katten zijn vleeseters, ze vereisen veel hoogwaardige prote├»nen. Daarnaast hebben katten plantaardige ingredi├źnten en koolhydraten nodig maar dit is enkel een klein aandeel in het totale geheel. U kunt kiezen uit de volgende voedingsmethoden:
– Droogvoer voor katten
Dit is goedkoop en makkelijk voer voor katten (en uw portemonnee). Het is belangrijk dat uw voer ook voldoende water drinkt omdat dit voor, zoals de naam al doet vermoeden, droog is.
– Natvoer voor katten
Natvoer wordt zowel in blik als in plastic zakjes verpakt. Let op dat er voldoende vleesgehalte in zit en slechts een klein gedeelte koolhydraten! Bij natvoer is het vochtgehalte hoog.
– Rauwvoer voor katten
Steeds meer voorkomende trend is rauwvoer. De kat krijgt dan spiervlees en slachtafval van geselecteerde diersoorten voorgeschoteld.

Populairste kattennamen

Een leuk onderdeel van een huisdier is het uitkiezen van de naam. Aan het begin van het jaar worden de populairste kattennamen van het voorgaande jaar bekend gemaakt. Staat uw kat ertussen? Of ziet u hier een leuke naam tussen staan.
– Luna
– Simba
– Pip
– Nala
– Jack
– Lola
– Mila
– Tijger
– Kitten
– Saartje

Daarnaast worden er elk jaar ook bijzondere (nieuwe) namen uitgekozen. In 2017 zijn er toch best veel katten vernoemd naar Batman, Cupido, Yosemite Sam en Ed Sheeran.

Top 3 katten speeltjes

Wilt u uw kat ook in huis vermaken dan kunt u gebruik maken van speeltjes. Dit zijn de top 3 leukste en populairste kattenspeeltjes.

Wij hebben de leukste 3 speeltjes op en rijtje gezet:
– Nep muizen: Dat katten gek zijn op het vangen van muizen is wel duidelijk! Het zal wel eens kunnen voorkomen dat uw kat met een echte muis thuiskomt en zo trots is als een pauw. Wilt u liever niet dat dit gebeurd koop dan een nep muis om uw kat hiermee te laten spelen.

– Ballen: Katten zijn gek op geluidjes en daarom zitten er vaak geluidjes of kleine balletjes in speelgoed ballen voor katten. Mede hierom is dit een enorm populair speeltje voor katten.

– Speelhengel: Met de speelhengel kunt u lekker samen spelen met uw kat. Aan de speelhengel zitten vaak veertjes. Hiermee kunt u uw kat veel rondjes laten rennen en laten springen. Leuk toch?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *